Meditacija za početnike: što je meditacija i kako početi meditirati

 1. Što je meditacija, što je mindfuless i koje su osnovne vrste meditacija
  1. Što je meditacija?
  2. Što NIJE meditacija?
  1. Što je mindfulness?
  2. Vrste meditacija
 2. Kako početi meditirati
  1. Najbolji položaj je onaj u kojem vam je udobno biti za vrijeme trajanja meditacije
  2. Prioritet je koliko često, ne koliko dugo
  3. Vođene meditacije
  4. Gdje mogu naći vođene meditacije?

Što je meditacija, što je mindfuless i koje su osnovne vrste meditacija

Meditacija i mindfulness su mentalne tehnike za kojom posežemo onda kada želimo poraditi na fokusu i koncentraciji, naći praktičan način da se opustimo i bolje nosimo sa svakodnevnim stresom, želimo bolji i kvalitetniji san, biti više prisutni sa voljenim osobama i bolje upoznati sebe.

Što je meditacija?

Meditacija je mentalni trening svjesnog usmjeravanja vlastite pozornosti na točku fokusa u sadašnjem trenutku, na otvoren i prihvaćajuć način, bez analiziranja ili promišljanja o točki fokusa.

 • svjesno usmjeravanje vlastite pozornosti – radnja je svjesna
 • točka fokusa – ono na što se fokusiramo u meditaciji (dah, senzacije u tijelu, mantre, vizualizacija, …)
 • sadašnji trenutak – točka fokusa je nešto što je prisutno u ovom trenutku, nismo ni u prošlosti ni u budućnosti
 • otvoren i prihvaćajuć način – zapravo smo promatrač, nemamo neko mišljenje ili osudu prema onome što promatramo (osude mogu biti “zašto mi je dah glasan”, “joj stalno mi misli lutaju, ne ide mi ovo”)
 • bez analiziranja ili promišljanja – kad je fokus na dahu, trudimo se više osjećati taj dah, a manje ga analizirati zašto je takav, zašto ne može biti nekako drugačije i slično

Meditacije su širok pojam te ima više vrsta meditacija. Slično je zapravo kao kad razmišljamo o tjelovježbi – puno je načina kako se možemo baviti fizičkom aktivnošću, ovisno o tome što nam više odgovara, u čemu smo se pronašli, ali svaka fizička aktivnost ima zajednički cilj (zdravlje tijela, ali i uma i duha).

Na isti način možemo razmišljati o meditacijama. Ima raznih oblika i načina na koje možemo meditirati, a sve tehnike imaju isti cilj – kroz redoviti mentalni trening naučiti ovladati umom (umjesto da um vlada nama), upoznati sebe te pronaći unutarnji mir i zadovoljstvo.

Što NIJE meditacija?

Kako raste popularnost meditacija i meditiranja, tako rastu i mitovi, pogrešna očekivanja i ideje o tome kako meditacija treba izgledati.

Prazan um

Česta pogrešna pretpostavka o meditaciji je da um treba biti “prazan”, odnosno da je cilj meditacije prestati razmišljati. Ovo ne samo da nije točno, već je i jako obeshrabljujuće svima koji kreću s meditiranjem i počnu otkrivati koliko zapravo je brbljav njihov um.

Kada meditiramo, mi vježbamo usmjeravanje pozornosti na sadašnji trenutak. To znači da ne praznimo um, već ga okupiramo s našom točkom fokusa (dah, senzacije u tijelu, mantra,…). Time vježbamo fokus i koncentraciju, što se onda prelijeva i na druge stvari u životu (kad se želimo fokusirati na posao, razgovor,…).

Savršen meditator

Druga česta i također obeshrabljujuća pretpostavka je da dok meditiramo, naš fokus bi trebao stalno biti na točki fokusa, i kadgod nam misli odlutaju, ne meditiramo ispravno.

Ovo je iluzija o savršenom meditiranju i ona nije točna. Odlutale misli su potpuno normalna pojava. One nisu ni dobar ni loš znak, to je samo nešto što se dogodilo. Koliko često nam misli odlutaju za vrijeme meditacije varira od osobe do osobe i ono se smanjuje vremenom kroz meditaciju, ali ta pojava svakako nije pogrešna i nije znak da treba odustat. Dapače, ona je znak zašto treba meditirati.

U meditaciji kad god uhvatite svoj um da je odlutao negdje, vi ga nježno i s prihvaćanjem vratite natrag na svoju točku fokusa. Ovaj trenutak vraćanja uma na točku fokusa je zapravo uspješan trenutak u meditiranju jer time osnažujemo svoj mentalni mišić koncentracije i fokusa.

Što je mindfulness?

Mindfulness je stanje uma gdje je cijela pozornost svjesno usmjerena na sadašnji trenutak, štogod to bilo u sadašnjem trenutku, uz potpuno prihvaćanje – prihvaćanje okolnosti, emocija, misli i tjelesnih senzacija.

Primjerice, možemo biti mindful, ili posve prisutni, dok peremo zube – pozrnost nam je usmjerena na osjećaj četkice na desnima, okus paste u ustima i ostale senzacije koje se u tom trenutku javljaju.

Vrste meditacija

Meditacije se uglavnom razlikuju po tome što je točka fokusa i kako točno meditiramo (sjedeći, u pokretu).

 • Breathing meditacija – točka fokusa je dah (pratimo dah / brojimo svaki dah / ponavljamo udah-izdah / pratimo kako se tijelo širi i skuplja kako dišemo)
 • Body scan – točka fokusa su senzacije u tijelu (krećemo od prstiju na stopalima do vrha glave, ili obrnuto, i zadržavamo se na svakom dijelu kako bi promotrili)
 • Mindfulness meditacija – točka fokusa je sve što je prisutno u sadašnjem trenutku; unutar nas (misli, emocije, stanja, senzacije) i izvan nas (zvukovi, temperatura, itd.)
 • Metta (loving kindness) meditacija – točka fokusa je naša namjera da šaljemo ljubav, ljubaznost i toplinu prema sebi i drugima (tu namjeru ispunjavamo vizualiziranjem, tihim ponavljanjem niza afirmacija i sličnim metodama)
 • Mantra meditacija – točka fokusa su mantre (tiho ili glasno ponavljanje mantri s kojima osjećamo povezanost)
 • Yoga – i yoga može biti meditacija ako izvodimo asane na mindful način (kroz cijelu praksu osviještavamo dah i tijelo – to su nam točke fokusa)
 • Walking meditacija – meditacija u kojoj hodamo i točka fokusa je naše tijelo (primarno onaj dio tijela koji je najviše uključen u hodanje – noge, stopala, tabani)
 • Afirmacije – točka fokusa su afirmacije, afirmacije su pozitivne izjave koje nam pomažu promijeniti obrasce razmišljanja (možemo ih izgovarati u sebi, tiho ili glasno)
 • Vizualizacija – točka fokusa je nešto što želimo vizualizirati (samostalno – prije meditacije definiramo što želimo vizualizirati; ili vođeno – slušamo vođenu meditaciju u kojoj nas narator vodi kroz vizualizaciju)

I mnoge druge. 🙂

Kako početi meditirati

Ako želite početi meditirati, krenite što je jednostavnije i lakše moguće. Kao sa svim novim stvarima u životu, ne želimo se pretrpati jer je onda vjerojatnost da ćemo vrlo brzo odustati velika.

Najbolji položaj je onaj u kojem vam je udobno biti za vrijeme trajanja meditacije

Ne zamarajte se savršenim formama u kojima biste mogli meditirati, već nađite ono što je za vas najudobnije – sjedeći na stolici, kauču, u fotelji, sa hrpom jastuka oko sebe, dekicama, ležeći na krevetu, itd.

Prioritet je koliko često, ne koliko dugo

Nađite si vrijeme u danu kada ćete prilično konzistentno moći odvojiti malo vremena za meditiranje – prva stvar ujutro, prije spavanja, iza posla, itd.

Krenite s 1-2 minute dnevno. Ideja je da meditacija u početku traje toliko kratko da jednostavno nemate razloga ju preskakati. Kad se opustite sa 1-2 minute, polako povećajte na 5 minuta, pa na 10 ili 15.

Vođene meditacije

Posebice u početku, dok tek učite meditirati, slušajte vođene meditacije. Na taj način možete se potpuno opustiti i slušati učitelja meditacije, bez da se opterećujete što je sljedeće, što sad, itd.

Vođene meditacije daju strukturu i demistificiraju što je to što bismo trebali raditi dok meditiramo.

Vremenom kako uhvatite glavnu ideju, možete i samostalno meditirati (uz tajmer), ali možete i dalje nastaviti s vođenim meditacijama – potpuno je legitimno i ništa manje vrijedno ako cijelo vrijeme meditirate uz vodstvo.

Da opet povučem paralelu sa fizičkim aktivnostima – kad krećete se baviti nekom vrstom tjelovježbe, na početku ćete možda prvo ići na vođene grupne ili privatne treninge. Kako počnete razvijati svoje znanje i kako osnažujete svoje tijelo, vremenom se možda odlučite nastaviti samostalno baviti tom tjelovježbom. Ili odlučite i dalje ići na vođene treninge jer vam odgovara potpora, osjećaj zajedništva, struktura koju kreira vaš trener. Ono što je bitno – odradili ste trening i ostvarili benefite za svoje tijelo, na ovaj ili onaj način.

Gdje mogu naći vođene meditacije?

Kako raste popularnosti meditacija, tako raste i dostupnost vođenih meditacija.

Niže možete naći besplatne izvore vođenih meditacija (snimljene ili live):

 • Youtube – ovdje možete naći mnoštvo vođenih meditacija na raznim jezicima

  Prednosti: besplatno, puno različitih tehnika, više jezika
  Mane: reklame, puno distrakcija, unaprijed snimljeno pa nema učitelja meditacije kojeg možete pitati nešto
 • Insight Timer – aplikacija za meditacije s puno besplatnog sadržaja

  Prednosti: besplatno, puno izbora, manje distrakcija jer je fokus na meditacijama
  Mane: uglavnom samo engleski jezik
 • Grupni satovi meditacije preko Zoom-a – vođene meditacije online preko Zoom-a pod podstvom učiteljice meditacije i mindfulness-a

  Prednosti: besplatno (bazirano na dobrovoljnim donacijama), online (možeš se priključiti iz kreveta), live (vodi učiteljica meditacije koju onda možeš i pitati što te zanima), na hrvatskom jeziku
  Mane: jednom tjedno je, tako da ne može u potpunosti zamijeniti tvoju vlastitu praksu, već je obogaćuje i produbljuje

  INFO + PRIJAVI SE

Meditacija nije rezervirana samo za neke, ona je jednostavan i odličan alat dostupan svima koji žele vježbati svoj fokus i koncentraciju, povezati se sa sobom i naučiti više o sebi.

Želiš više naučiti o meditaciji i mindfulness-u?
Pogledaj nadolazeće online radionice ovdje!

Jedan odgovor na “Meditacija za početnike: što je meditacija i kako početi meditirati”

 1. […] Više o različitim vrstama meditacije možeš pročitati ovdje. […]