Kako početi meditirati i stvoriti (svakodnevnu) naviku meditiranja?

 1. Kako početi meditirati
  1. Najbolji položaj
  2. Očekivanja
  3. Vođene meditacije
 2. Kako stvoriti svakodnevnu naviku meditiranja
  1. Vrijeme i mjesto
  2. Prioritet je koliko često, ne koliko dugo
  3. Nagradi se nakon
  4. Poveži se sa drugima koji meditiraju

Želiš početi meditirati, a ne znaš gdje krenuti, ili si isprobao/la pokoju meditaciju, ali ne uspijevaš meditiranje pretvoriti u svakodnevnu naviku, onda je ovaj post za tebe. Nastavi čitati i otkrij: kako početi meditirati i kako početi svakodnevno meditirati, odnosno kako stvoriti svakodnevnu naviku meditiranja.

Kako početi meditirati

Ako želiš početi meditirati (a onda i pretvoriti to u svakodnevnu naviku), kreni što je jednostavnije i lakše moguće. Kao sa svim novim stvarima u životu, ne želimo se pretrpati jer je onda vjerojatnost da ćemo vrlo brzo odustati velika.

Najbolji položaj je onaj u kojem ti je udobno biti za vrijeme trajanja meditacije

Ne zamaraj se sa savršenim formama u kojima bi mogao/la meditirati, već nađi ono što je za tebe najudobnije – sjedeći na stolici, kauču, u fotelji, sa hrpom jastuka oko sebe, dekicama, ležeći na krevetu, itd.

Pusti očekivanja

Jedan od najvećih prepreka u vezi meditiranja su naša vlastita očekivanja. Očekivanja o tome kako bi meditacija trebala izgledati, koliko dugo bi trebala trajati, što bi se točno trebalo vrtiti po glavi, kako bi se trebao/la osjećati itd. Kada krećeš meditirati, ostavi očekivanja izvan prostorije u kojoj ćeš meditirati i dozvoli si da tvoje iskustvo bude kakvo god ono jest. To i je sama srž meditacije – povezati se dublje sa sobom.

Meditacija nije ništa nedostižno ili rezervirano samo za nekolicinu ljudi. Ona je jednostavan mentalni trening koji je dostupan i može koristiti svima. Sigurno si već do sad i meditirao/la, a da to nisi ni znao/la – kad kuhaš i potpuno si prisutan/na s procesom pripreme hrane, ti meditiraš. Kad crtaš i um je potpuno posvećen pokretima kista, bojama i idejama koje se stvaraju oko idućih poteza, ti meditiraš. Kada gledaš u more, promatraš valove i osluškuješ zvuk oceana, ti meditiraš.

Kad radiš stvari koje potpuno okupiraju tvoju pozornost, kojima se potpuno posvetiš (na opušten i prihvaćajuć način), ti zapravo meditiraš.

Vođene meditacije

Posebice u početku, dok tek učiš meditirati, slušaj vođene meditacije. Na taj način možeš se potpuno opustiti i slušati učitelja meditacije, bez da se opterećuješ što je sljedeće, radiš li to ispravno, što sad, itd.

Vođene meditacije daju strukturu i demistificiraju što je to što bismo trebali raditi dok meditiramo.

Vremenom kako uhvatiš glavnu ideju, moći ćeš i samostalno meditirati (uz tajmer), ali i onda možeš nastaviti s vođenim meditacijama – potpuno je legitimno i ništa manje vrijedno ako cijelo vrijeme meditiraš uz vodstvo.

Da povučem paralelu sa fizičkim aktivnostima – kad krećeš se baviti nekom vrstom tjelovježbe, na početku ćeš možda prvo ići na vođene grupne ili privatne treninge. Kako počneš razvijati svoje znanje i kako osnažuješ svoje tijelo, vremenom se možda odlučiš nastaviti samostalno baviti tom tjelovježbom. Ili odlučiš i dalje ići na vođene treninge jer ti odgovara potpora, osjećaj zajedništva, struktura koju kreira tvoj trener. Ono što je bitno – odradio/la si trening i ostvario/la benefite za svoje tijelo, na ovaj ili onaj način. 🙂

Gdje mogu naći vođene meditacije?

Kako raste popularnosti meditacija, tako raste i dostupnost vođenih meditacija.

Niže možete naći besplatne izvore vođenih meditacija (snimljene ili live):

 • Youtube – ovdje možete naći mnoštvo vođenih meditacija na raznim jezicima

  Prednosti: besplatno, puno različitih tehnika, više jezika
  Mane: reklame, puno distrakcija, unaprijed snimljeno pa nema učitelja meditacije kojeg možete pitati nešto
 • Insight Timer – aplikacija za meditacije s puno besplatnog sadržaja

  Prednosti: besplatno, puno izbora, manje distrakcija jer je fokus na meditacijama
  Mane: uglavnom samo engleski jezik
 • Grupni satovi meditacije preko Zoom-a – vođene meditacije online preko Zoom-a pod podstvom učiteljice meditacije i mindfulness-a

  Prednosti: besplatno (bazirano na dobrovoljnim donacijama), online (možeš se priključiti iz kreveta), live (vodi učiteljica meditacije koju onda možeš i pitati što te zanima), na hrvatskom jeziku
  Mane: jednom tjedno je, tako da ne može u potpunosti zamijeniti tvoju vlastitu praksu, već je obogaćuje i produbljuje

  INFO + PRIJAVI SE

Kako stvoriti svakodnevnu naviku meditiranja

Vrijeme i mjesto

Nađi si vrijeme u danu kada ćeš prilično konzistentno moći odvojiti malo vremena za meditiranje – prva stvar ujutro, prije spavanja, iza posla, itd. Ovime izbjegavaš mentalnu gimnastiku svakodnevnog donošenja odluke kad ćeš meditirati / odgađanje do zadnjeg trenutka itd.

Odvoji si mjesto gdje ćeš meditirati. Ovo ne mora (i vrlo vjerojatno neće moći biti) posebna prostorija, već neki mali kutak u kojem ćeš meditirati. Možda ga malo i ukrasiš, uzmeš si poseban jastuk za meditiranje ili koristiš eterična ulja da bi ti lijepo mirisalo za vrijeme meditiranja. Ovime znaš točno gdje meditiraš, a dodatno taj prostor postaje tvoj podsjetnik da je vrijeme za meditaciju.

Prioritet je koliko često, ne koliko dugo

Kreni s 1-2 minute dnevno. Ideja je da meditacija u početku traje toliko kratko da ju jednostavno nemaš razloga preskakati. Kad se opustiš sa 1-2 minute, polako povećaj na 5 minuta, pa na 10 ili 15.

Nagradi se nakon

Daj svom umu do znanja da je meditiranje poželjna navika tako da se nagradiš odmah poslije meditacije.

To može biti nešto sasvim jednostavno, kao vođenje dnevnika navika (engl. habit tracking), gdje ćeš staviti kvačicu za svaki dan kad si meditirao/la. Može biti i doručak ili kava odmah poslije, ako je to nešto što je inače u tvojoj rutini i čemu se veseliš.

Poveži se sa drugima koji meditiraju

Okolina igra značajnu ulogu u izgradnji naših navika. Kad se svakodnevno srećemo s ljudima koji imaju navike koje sami želimo steći, to zapravo djeluje kao motivacija i povećava nam šanse da ćemo usvojiti tu naviku.

Kako se možeš povezati s drugima koji meditiraju? Zaprati učitelje meditacije na društvenim mrežama ili se možeš priključiti grupnim satovima meditacije i na taj način se povezati sa skupinom ljudi sa sličnim ciljevima.

Više o različitim vrstama meditacije možeš pročitati ovdje.


Sviđa ti se što si pričitao/la i želiš naučiti više?
Pogledaj nadolazeću online MINDFULNESS radionicu ovdje!

Odgovori